1.Sisački energetski dan

DIT-a i DES zajedno u organizaciji stručnih predavanja
srpanj 21, 2018
2. Sisački energetski dan
listopad 22, 2018

U Sisku je 19. listopada 2017. godine u prostorijama hotela Panonija održana manifestacija pod nazivom 1. Sisački energetski dan. Ideja ove manifestacije bila je informirati i potaknuti građane, tvrtke i druge lokalne subjekte (kao i sve zainteresirane) na promišljanje o potrebi smanjenja štetnih klimatskih promjena, zaštiti okoliša te racionalnom korištenju energije i prirodnih resursa.

Govoreći o utjecajima industrije na okoliš, treba napomenuti da je Europska unija u svojim zemljama za cilj postavila smanjenje emisije stakleničkih plinova za 40% do 2030. godine (u odnosu na referentnu 1990. godinu). Takvo što moguće je ostvariti samo uz veći društveni sporazum koji bi značio suradnju gospodarskih subjekata, obrazovnih i znanstvenih institucija, nevladinih udruga, različitih interesnih skupina, ali i samih građana. Zbog toga je o zaštiti okoliša i razumnoj uporabi energije potrebno više govoriti, a i spoznaje praktično primijeniti.

Prvi Sisački energetski dan organiziralo je Društvo energetičara Sisak (DES), član Saveza energetičara Hrvatske. Društvo energetičara Sisak djeluje dugi niz godina, a s organiziranim radom započinje 1. ožujka 1953. godine pod nazivom „Podružnica strojara, strojovođa i ložača“ sa sjedištem u Sisku. Podružnica kasnije mijenja naziv u „Društvo energetičara sisačko-banijske regije“ (DESBR). Danas se sisačko Društvo energetičara bavi cjeloživotnim obrazovanjem u području tehničke kulture i energetike, potiče razvoj obnovljivih izvora energije i racionalnu uporabu energije itd.

Skupu je prisustvovalo više od 150 posjetitelja, što dovoljno govori o važnosti ovakvog lokalnog događaja. Okupljene je prvo pozdravio predsjednik Društva energetičara Sisak, Velimir Martinjak, objasnivši da je namjera manifestacije približiti energetiku širem građanstvu Siska i regije (putem predavanja energetskih stručnjaka), pokazati trendove u energetici, te predstaviti energetsku perspektivu regije, Hrvatske i svijeta. Slušateljstvo su još pozdravili: gosp. Damir Prpić, direktor Sektora za termoelektrane (HEP-Proizvodnja), Marijan Periškić, predsjednik Saveza energetičara Slavonije i Baranje, te Predrag Veselinović iz tvrtke Monting. Događaj je svečano otvorila gospođa Ivanka Roksandić, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije.

Predavanja su držali predstavnici vodećih sisačkih energetskih objekata: TE-TO-a Sisak, INA-e Rafinerije nafte Sisak, HEP Toplinarstva- Pogona Sisak, a došli su i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, stručnjaci s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Energetskog instituta Hrvoje Požar, profesori i učenici Tehničke škole Sisak i mnogi drugi.

Jedno od prvih izlaganja održao je dipl. ing. Matija Horžić, direktor Pogona TE-TO Sisak HEP Proizvodnje. On se kratko osvrnuo na povijest tog važnog objekata hrvatskog energetskog sustava, naglasivši da je Sisak trenutačno nepravedno označen kao industrijska „crna rupa“ (s najavom da će se ta slika promijeniti): uskoro se očekuje uporabna dozvola za Blok C TE-TO Sisak i dovršetak izgradnje BE-TO Sisak.

Nadalje, dipl. ing. Damir Surko, direktor Pogona Sisak HEP Toplinarstva, najavljuje planove o izgradnji spremnika topline (po uzoru na zagrebački spremnik) i o preuzimanju poslova opskrbe energijom u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ (također po uzoru takvo poslovanje u Kliničkom bolničkom centru Zagreb). Surko je istaknuo kako bi uvođenje toplinarskog sustava u središte Siska, odnosno u stari dio grada (omeđen Kupom i Savom), uvelike pridonijelo zdravijem okolišu.

Među ostalim izlaganjima treba izdvojiti Soela projekt: radi se o projektu učenika srednjih tehničkih škola s ciljem izgradnje posve solarnog automobila. Upravo takvi projekti primjene suvremenih tehničkih rješenja u energetici, ali i industriji, trebali bi biti budućnost Siska, grada koji je nekada bio poznat po metalurgiji i rafinerijskoj preradi nafte, „nečistim“
industrijama koje se u svijetu napuštaju.

Osim predavanja, na skupu su se još mogli vidjeti radovi učenika Tehničke škole Sisak: solarni automobil, Marsov rover i bionička ruka. Studenti s Fakulteta strojarstva i brodogradnje izložili su svoj prototipni rad: „dizalicu topline“, te demonstrirali praktičnu primjenu. Studenti su ujedno predstavili aktualne projekte SDEWES Centra (Međunarodnog centra za održivi razvoj energetike, voda i okoliša) koji nam jamče svijetlu energetsku budućnost.

Posjetitelji su imali mogućnost probne vožnje super sportskog vozila Tesla Model S, a nekoliko regionalnih tvrtki koje se bave energetikom dobilo je priliku predstaviti se slušateljstvu.

Sve u svemu, ovaj je skup otvorio različita pitanja vezanu uz energetiku, racionalnu potrošnju energije i resursa te potaknuo razmišljanja o energetici u gradu Sisku i njegovoj okolici. Priznati stručnjaci zainteresiranoj su publici na primjeren način predstavili nove spoznaje i tehnologije, a bogati program nudio je ponešto za sve sudionike.

Zadovoljstvo publike svjedoči o nestrpljivom iščekivanju sljedećeg skupa na kojem se očekuje još više sudionika i slušatelja!

Comments are closed.