2. Sisački energetski dan

1.Sisački energetski dan
srpanj 22, 2018

Širenje svijesti o klimatskim promjenama, zaštiti okoliša te racionalnom korištenju energije i prirodnih resursa – cilj je Sisačkog energetskog dana koji je održan drugu godinu zaredom, u organizaciji Društva energetičara Sisak. Skup je ovoga listopada okupio brojne predstavnike energetskih institucija, znanstvenih ustanova te tvrtki, među kojima i HEP-a, a otvorio ga je izaslanik gradonačelnice Siska Petar Lerotić. Okupljene je pozdravio predsjednik DES-a Velimir Martinjak, uz poruku da se samo podizanjem kolektivne razine svijesti i sinergijskim djelovanjem možemo suočiti s rješavanjem pitanja klimatskih promjena.

Digitalizacija, dekarbonizacija, decentralizacija i demokratizacija – obilježja su nove, 4 D energetike, kojoj ćemo se svi trebati prilagoditi – naglasila je direktorica HEP ESCO-a dr. sc. Vlasta Zanki, govoreći o evoluciji energetskih usluga u doba digitalne transformacije i radikalnim promjenama koje nas očekuju. Navela je kako je HEP ESCO u proteklih 12 godina u Sisku ostvario niz projekata te naglasila da spremno dočekuju novi Zakon o energetskoj učinkovitosti, koji bi trebao biti donesen očetkom 2019.godine.

O tehnologijama i mjerama za povećanje energetske učinkovitosti industrijskih peći i smanjenje emisija onečišćujućih tvari u okoliš izlagao je prof. dr. sc. Ladislav Lazić s Metalurškog fakulteta u Sisku, ocijenivši da se značajne financijske uštede mogu postići već i uvođenjem određenih promjena u način rada postrojenja. Dr. sc. Sejid Tešnjak, umirovljeni profesor sa zagrebačkog FER-a je naglasio da ni Hrvatska niti Europa nisu energetski neovisne, što treba promijeniti, a također povećati sigurnost
opskrbe svim energentima. Ispunjenju nacionalnih ciljeva usklađenih s EU direktivama koje se odnose na proizvodnju iz obnovljivih izvora i energetsku učinkovitost doprinijet će HEP-ove kogeneracijske elektrane na biomasu, BE-TO Sisak i BE-TO Osijek, obje slične snage (3 MWe/10 MWt). U ovoj su godini dobile uporabnu dozvolu i započele s komercijalnim radom te se nalaze u jamstvenom razdoblju. BE-TO Sisak je predstavio Tomislav Virkes iz Sektora za kapitalne investicije HEP-a
d.d., koji je naglasio: – To je jedna od rijetkih energetskih investicija koja je završena u ovoj godini u Sisku, a imat će vrlo pozitivan učinak na toplinski sustav ovog grada. Zbog usklađivanja s europskim propisima o emisijama dimnih plinova, u Termoelektranu Plomin 2 je bilo nužno ugraditi DeNOx postrojenje, naveo je Ivica Vukelić iz HEP Proizvodnje. Ovom investicijom od 17,4 milijuna eura, kojom se smanjuju emisije dušikovih oksida, osiguran je daljnji rad TE Plomin 2. Postrojenje je s radom započelo prošle godine, nakon opsežnih radova na kotlu, a njegova ugradnja nije utjecala na učinkovitost samog kotla.

Poboljšavanje neučinkovitih mreža centraliziranih toplinskih sustava, odnosno projekt Upgrade DH, predstavio je Borna Doračić, a izradu energetskog atlasa Republike Hrvatske (projekt RESFLEX) Tomislav Novosel, obojica sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Na skupu u Sisku razmatrane su i teme kao što su kvaliteta zraka u Hrvatskoj, vrednovanje bioplina i digestata u sklopu kružnog gospodarstva te moguća primjena blockchain tehnologije u energetici. Na Sisačkom energetskom danu izlagali su i inovatori, a njegovi sudionici mogli su isprobati vožnju četvrte generacije električnog vozila Smart EQ, električnog skutera City Coco i električnog dostavnog tricikla Volta VT5.

Tatjana Jalušić

Comments are closed.